Enkla tips

Den 22 mars 2011

Enkla hörn.

Alla vill vi ha snygga avslutningar på vårt projekt. Många har funderat över hur man fixar det och jag har försökt att åskådliggöra det med lite text och ett antal bilder.
Här har jag använt mig av en mugrug som jag just jobbat med och jag har skurit bakstycket lite större än själva mattan. (Om det hela ser lite bakvänt ut så beror det på att jag är vänsterhänt... så gör allt ifrån din egen sida!!)

Börja med att skära till ett bakstycke som är 1½ inch större än framsidan både på längd och bredd. (Den färdiga kanten blir då 1/4 inc.) Öka måttet om du vill ha en bredare kant på en duk tex.


Placera framstycket precis mitt på baksidan.


 Vik sen in nästan halva bredden och vik sen ännu en gång in över framstycket längs kortsidan.


Börja sy ner sömmen en bit ner i höjd med framstyckets traskant och sy ner till den nedre traskanten. Gör lika med den andra kortsidan (Alltså 3/4 inch från foderkanten både upptill och nertill)


Nu har vi kommit till hörnet som ska vikas ner i rät vinkel.


Vik sen en gång till och nu börjar det närma sig ett restultat.


Här syns det tydligt hur det kommer att bli eller hur? Håll bara ögonen på att den diagonala kanten inte blir länge än den lodräta kanten... om så blir fallet så gå tillbaka ett par steg och justera lite.


Börja sy ett par stygn innanför hörnet och backa sakta tillbaka till precis i hörnet och sy sen sömmen hela vägen.


Vips så har vi ett snyggt hörn utan nåt större problem!!


Visst är det enkelt när man hittar en lättare väg?? Om nu bilderna ser lite skeva ut så beror det på att jag inte hållit kameran i rät vinkel mot motivet!

Lycka till!!

/Bibbi

Ps.Om du vill ha en pdf-fil så skicka ett mail till mig så skickar jag den Ds.24 februari2011
Enkel sömnad av necessär.

Tyg: ca. 35cm x25cm

Foder: ca. 35cm x 25cm

Vadd eller Pelfex eller Fast2fuse: ca.35cm x 25cm

Snedslå (eller rak remsa): ca. 25cm x 3,5cm. 2st

Blixtlås: 25cm, metervara är lättast att använda.


Skär alla tre lagren lika stora, men formklipp inte nu. När du skär till så kan du själv bestämma hur stor du vill att necessären ska vara. Jag har utgått ifrån en halvt A-4 ark här. Om du har ett tyg med ledd och vill att det ska vara åt "rätt håll" på båda sidor måste du lägga till sömsmån nedtill och dela yttertyget och vända den ena biten åt "rätt håll" och sy ihop.
Börja med att stryka ihop de tre lagren om du har klistervadd (ingen ånga) eller spraya. Det går lika bra att lägga ihop lagren och quilta, stryk då gärna ihop dem, så ligger de tätt ihop under quiltningen.

Om du vill dekorera framsidan är det dags att göra det nu… där finns inga regler för hur man ska göra det är bara fantasin som styr. Om t.ex. Kitty ska vara där broderar du henne mitt på framstycket eller på ett annat tyg som du vill ha och syr fast med spetsar och band eller vad du vill!

Nu ska du markera botten och hörnen!
Rita ut sömsmånen med krita, blyertspenna eller trickmarker (försvinner av sig själv) på necessärens fodersida utefter sidsömmen och längs överkanten där dragkedjan kommer att sitta. Rita ut sömsmånen vid hörnen och sylinjen längs botten på fodret med tygkrita eller trickmarker och sy sen en söm längs sylinjen ända ut över hörnmarkeringen för att markera botten så att det bildas en rektangel med en undertråd som harmonierar med yttertyget. Sömmarna ska vara vinkelräta vid hörnen blir viktiga när du ska "sy av hörnen."

Jag har räknat med en ¼ inces, eftersom jag använder ¼ inchfoten. Har du en annan mäter du hur bred sömsmånen blir om du syr kant i kant och markerar till ditt mått. Men var noga när du mäter ut så blir din färdiga necessär rak och fin.

Nu kan du skära… eller klippa… ut formen i överkanten där du sen ska sy fast blixtlåset, klipp också ut de små bitarna vid hörnen. Om du råkar ha lite extra tyg upptill så kan du skära en bredare sömsmån där blixtlåset ska sitta så blir necessären lite högre. Mät så att hörnen har samma mått och att sidsömmarna är precis lika långa och tänk på att lägga till sömsmån i sidorna, då hörnlinjerna annars inte blir lika långa när du sytt sidsömmarna.


Sy nu fast remsan i överkanten från rätan med pressarfotsbredden, lägg remsan så den sticker ut lika mycket på båda sidorna mot sidsömmarna. OBS! klipp INTE av dem när du sytt!


Har du ett limstift blir fortsättningen lättare. Skrapa först och stryk ut remsan upp mot kanten. Dra med stiftet längs sömsmånen på remsans sömsmån mot fodret och vik senöver remskanten mot avigan på necessären och tryck fast den med hjälp av limmet.

(Om du INTE har ett delbart blixtlås… är det nödvändigt att det når en bit längre ut över sidsömskanten så det inte blir för trångt när du syr fast den andra delen. Låt överflödet hänga mest utanför i slutet när du syr fast.)


Om du har en pressarfot med guideskena, en liten skena i mitten som ser till att sömmen blir jämn och fin och att du inte kommer för nära blixtlåset när du syr (G-fot till Janome).

Kom ihåg att ställa nålen i VÄNSTERLÄGE!! OBS! Testa om foten är ny för dig, det är lätt att sy av nålen om läget inte är rätt. Lägg blixtlåset längs remsan du nyss sydde fast så att bara taggarna sticker ut längs kanten på rätsidan. Låset ska skjuta ut i sidsömmarna lika mycket på varje sida. Tänk på att vända rätsidan upp på låset annars blir det till att sprätta! Sy nu längs kanten och mata in kedjan längs kanten eller nåla innan du syr om det känns bättre. OBS! klipp INTE av blixtlåset när du sytt


Klipp bort det överflödiga av remsan som ligger under blixtlåset… men inte för nära sömmen, du ska kunna "låsa" in den traskanten när du nu ska sy fast blixtlåset med en andra söm i ytterkanten… eller ännu bättre… med en mönstersöm... båda alternativen från rätan. Dela på låset om du har blixtlås på metervara.

Nu är det dags att sätta fast kläppen… det är lättast om man trär på ena sidan först… så det kan vara bra att klippa bort en liten bit på blixtlåsets ena del så den ena blir kortare. Men den får inte bli så kort att den inte täcks av sidsömmen när du sytt den.

Tänk på att sidsömmarna nu ska stämma när du stänger blixtlåset annars måste du dra bort kläppen och prova igen. Byt pressarfot! Och flytta nålen i normalläge

Sy nu sidsömmarna med pressarfotsbredden från hörnet upp till låset… nu är det viktigt att sömmarna är lika långa så det inte blir en bubbla vid blixtlåset. När det är klart ska du klippa av den överflödiga dragkedjan och jämna till sidsömmarna. Sicksacka sen tätt och vik ut hörnet och sy rakt över efter linjen så att du syr av hörnet (som ju redan är bortklippt) sicksacka även den sömmen! Klipp rent från trådar! Vänd och se hur det blev!!


Hoppas att det blev bra!!

Maila mig om du vill ha pdf-fil så kommer den!
Jag önskar att jag kunnat förklara "tågordningen" så att det går att förstå… att göra beskrivningar är inget jag brukar hålla på med och det är inte lätt att veta om det är så pedagogiskt riktigt och att jag fått med allt. Men om nåt är oklart så dra dig inte för att höra av dig så får vi klura tillsammans!

Ha det gott/ Bibbi

6 kommentarer:

 1. Hej Bibbi!
  Tycker att dina beskrivningar är tidliga och enkla. Inga onödiga detaljer. Du är verkligen duktig!
  Kram Monica

  SvaraRadera
 2. Tack Monica. Det är annars lätt att trassla in sig när man ska förklara nåt... som man själv tycker är enkelt!!

  SvaraRadera
 3. googlade på snygga hörn och din sida kom upp tack så himla mycket för lätta och tydliga instruktioner...Resultatet kommer snart på min blogg... vänligen Jeanette

  SvaraRadera
 4. Måste testa Di beskrivning på kantningen.
  Kram och God Jul
  Marianne

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset med enkla hörn det måste jag testa. Idag frågade mina barnbarn mig om jag inte kunde göra en varsin necessär som de kunde ha hudcreme och deo etc. när de flyttar mellan mamma och pappa och så hittar jag tips från dig här. Tack så mycket för båda tipsen de kommer jag testa efter semestern.
  Kram
  Agneta

  SvaraRadera
 6. Tack för de fina tipsen, Hörn har alltid varit en stötesten, men nu kanske det kan gå betydligt lättare.
  Tack även för att vi kan kika runt på en underbar hemsida.
  Ha det så gott.

  SvaraRadera