fredag 6 juli 2012

Liljornas tid är nu...... de glöder verkligen i det mjukare kvällsljuset och det blir många bilder på dem kan jag säga..


Igår lekte jag mullvad hela dagen. En rabatt som levt i armod under flera år fick sig en riktig genomgång. Jag har liksom inte kommit fram till den och det dåliga samvetet har ätit mig. Jag hade sån tur att jag fick en hög med barrotade buskar av en granne. Hon hade i sin tur fått dem av en vän, som jobbat på en plantskola som lagts ner. Det är inte alla dagar man har sån tur minsann!!


Ogräset är ju som alla vet livskraftigt och envist så jag fick allt slita i flera timmar för att kunna arbeta jorden och förbättra den med kogödsel. Rabatten ligger i en sluttning  och det är trångt mot staketet... så det är inte världens bästa arbetsplats med tanke på snedbelastning. Där finns också en Hängkaragan... ett träd med inympade nedhängande grenar...  som bildar en koja kan man säga... och den hade skjutit miljoner skott intill stammen. så det var till att krypa in och klippa alla dessa. Men nu är det gjort och buskarna satta. Ont i ryggen har jag så klart haft idag... men det går över!


Nu är det riktig sommar... den första clematisen har slagit ut och det är nåt jag väntar på varje år. Det här är en ´Nelly Moser` och det växer i två såna vid paviljongen. Det finns två `Jackmanni` där också... men de kommer lite senare.De blir så olika beroende på i vilket ljus man ser dem... men de är lika fina oavsett var ljuset än träffar dem!Varför ska man jobba med oljefärg om man kan måla med datorns hjälp?? Jag hittade ett filter i Photoshop Elements när jag lekte lite med knapparna idag medan jag ojade mig över ryggont!.


Snöbollsschersminen blommar lika överdådigt som den brukar och det är en ren fröjd att titta på dem! De lila blommorna framför vet jag inte namnet på... men kanske jag kan få ett tips av nån som vet?  De har ganska stora nästan runda, mjuka blad och är ca 60 -70 cm höga.
 NU... vet jag vad de heter! PRAKTBETONIKA är det. Jag googlade på  "lila blommor" och hittade en där... sen var det bara att söka på det! Nätet är kanon när man vill veta nåt!


Det blir ju regn igen imorgon så då kan det vara bra att ha lite blommor att titta på...så håll till godo ni alla som finns därute och var rädda om er!!
Kram
Bibbi

20 kommentarer:

 1. De orange liljrna hade mina föräldrar massor av i trädgården. De var så majestätiska på nåt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du... de är jättefina där de sträcker sig över allt annat som finns i rabatten! Den eldlika färgen är som ett utropstecken!

   Radera
 2. Lika fina bilder som vanligt! De lila blommorna har jag också i trädgården,just nu vet jag inte vad dom heter, men jag vet en som vet! Återkommer när jag vet:O)))Kram Immi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra! det är roligt om man vet vad som finns i trädgården! Minnet är ju färskvara och ska användas på en gång annars är det för sent!
   Kram

   Radera
 3. Fina bilder Bibbi! Du måste ha en underbar trädgård... Jag tror att dom lila blommorna ev kan vara lövkojor?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På väl valda ställen är det fint men ogräset undviker jag att ta bilder på... man får inte var dum vet du! Jo... det kan nog vara som du tror... jag ska googla på det så ser jag om det stämmer!
   Kram

   Radera
 4. Underbara bilder att njuta av!!
  Kram Lizzan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får passa på medan de blommar... sen får jag titta på bilderna när blomningen är över!!
   Kram

   Radera
 5. Vilken fantastisk trädgården! Känns att den blommar hela sommar med olika blomster...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt när det kommer lite nytt när nåt blommat över annars skulle det bli så tomt!
   Ha det gott

   Radera
 6. Så vackra de behövde jag för här i skåneland bjuds vi på dimma och regnväder !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så det är hos er som regnet är... här skiner solen och det är jättefint! Mina blommor trivs nog hos er också!!
   Kram

   Radera
 7. Kära värld... så fint du har det! Och kanske kan den där släntiga rabatten med trädkojan sköta sej lite mera själv sedan du planterat buskar där?? Eller är jag helt ute och cyklar nu?

  Ha en skön lördag! Här i Mellansjö är det över 20 grader varmt idag men inte strålande sol som igår. Det blir nog bad ändå, när jag putsat några fönster till... suck, så trist det är, men nån gång är det ju ändå nödvändigt att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var precis min tanke med dessa buskar... så du cyklar inte! Jag skulle också behöva putsa några fönster... men det får allt vara tills jag fått lite ordning i trädgården!
   Ha en skön helg och klia fröken Ida

   Radera
 8. Ja... och så kram å kli, såklart! Glömde...

  SvaraRadera
 9. Vilka jättefina bilder du har tagit på dina fina blommor, men kan nästan känna doften genom dataskärmen! kram

  SvaraRadera
 10. Så bra att doften sprids. Men det blommar väl ännu mer hos er kan jag tro!
  Ha en skön söndag
  Kram

  SvaraRadera
 11. Där är vi så lika Bibbi!
  Vi ger andra goda råd om hur de ska sköta sig för att må bra, men själva så "testar" vi våra gränser!
  Ta hand om dig och gör bara lite i taget och lite oftare i så fall!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Jo men... nu sliter jag aldrig så att jag får krypa in genom dörren på kvällen!! Jag har lärt mig en del med åren :D
  Tack för omtanken Maja
  Kram

  SvaraRadera