lördag 1 december 2012

Första advent


 Vintern är här... advent är här! Vart tog hösten vägen... nyss var det ju gröna gräsmattor! Nu ligger 3 - 4 dm snö därute och det snöar fortfarande!

I morgon tänder vi det första adventsljuset och sen ... ja... sen är det jul så fort som tiden går! Allt som alla behöver göra inför julen blir det bråttom med. Alla måsten som bara finns där... var kommer de ifrån?

Jag kommer helt osökt att tänka på min mamma som på julafton var min hålögda, halvdöda mamma som nästan somnade innan maten var uppäten. Så skulle jag aldrig ha det...  näe då! Men nog fastnade jag i den fällan under många år när barnen var små. Allt skulle vara perfekt,rent och tvättat. Golven blanka, julbaket klart och julmaten så klart. Men jag då? Jo... jag kände mig precis som min egen mamma gjort när julaftonsmorgonen kom! Men det var då det! Jag har tagit mitt förnuft till fånga och gör det jag vill och hinner.

Det blir jul även i år... fast jag inte kan klättra efter väggarna eller tvätta fönster och byta gardiner överallt. Räcker inte brödet ända till jul finns det ställen där man inte gör annat än bakar bröd och där kan jag köpa det vi behöver... samma ska gäller för maten. Så hav tröst ni oroliga, utarbetade kvinnor... det blir jul oavsett hur vi gör!! Så varför inte invänta den, istället för att jaga mot den och slåss mot tidsbristen?

Nån undrar kanske hur jag mår idag? Jo... jag har fortfarande min boxhandske på vänstra handen, som ju är min "högra hand". Den läker nog som den ska och jag åker till Uppsala på fredag för att ta bort stygnen och få den gipsskena jag måste ha ett tag. Så jag kan inte dra igång nån storstädning ens om jag skulle vilja det!

Det har så klart varit lite kämpigt... för hur man än förbereder sig kan man aldrig ana hur det är att vara utan sin viktigaste hand. Vad jag än gör så saknar jag den... men så klart överlever jag... den finns ju kvar och är snart frisk igen. Jag längtar så klart efter att ta en härligt fri dusch, då jag slipper att stå där med ena handen i luften och försöka tvätta mig med den andra och klä mig utan problem... fixa håret och allt det där man gör utan att tänka på det.

För mig finns det ju ett slut på eländet, men jag kan tänka på alla som verkligen är handikappade på nåt sätt och inte ser nåt slut på sina problem! Jag blir allt lite tacksam och ödmjuk inför vetskapen om hur det kan vara!! Det tänker jag på nu när natten hastigt närmar sig första advent året 2012!

Här i det gula huset mellan hav och sjö i norduppland som ligger inbäddat i den vitaste snö önskar jag er en fin första advent.

Kram
Bibbi

16 kommentarer:

 1. Jo, visst blir man allt lite handikappad av att ha handen i paket.
  Som tur är ändrar ju det på sig, för din del...
  Visst är det härligt med all snö, hoppas den nu får ligga kvar ett tag.

  Och du, julstädning skiter jag i också, ännu har det blivit jul iallalfall!
  Ha det gott, kram. Trevlig första advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snön ligger vit över taken och får gärna ligga över julen. Adventsstakarna lyser upp i fönstren... ja det är ungefär så min julförberedelse ser ut och det duger gott!
   Dagen blev solig och kall precis som det ska vara.
   Kram

   Radera
 2. Skönt att få en liten uppdatering av boxarkarriären. Det låter ju väldigt bra, fast det förstås är mycket besvärligt. Med bara gipsskena blir det nog redan lite lättare. Mer snö har ni också, fast det jag har räcker mer än väl. Hoppas ni får hjälp med skottandet!

  Ha en fin första advent - det är ändå mysigt med de där små avsatserna fram till jul och nyår och man behöver verkligen inte varken jobba eller pynta ihjäl sig. En peppearkaka och ett tänt ljus räcker långt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du... karriären fortskrider. Första trappsteget är avklarat på jultrappan och ljus nummer ett har brunnit en bit... pepparkakorna inhandlade... "Annas" är goda!
   Ha det!

   Radera
 3. Jag slutade jaga runt för flera år sedan, det viktigaste är att få vara tillsammans och njuta, inte hur blänkande rent det är och hur många sorters kakor vi bakat!!
  Önskar dig en fin första advent!!
  Kram Lizzan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du blev tidigt förståndig du Lizzan... det är gott att veta!
   Hoppas din dag blev lika solig och fin som min!
   Kram

   Radera
 4. Här är en till som inte tar det så hårt med julen, den kommer hur vi än gör..För min del brukar jag tillbringa den på jobbet ändå, och det blir kanske detsamma i år!
  Även här har snön vräkt ner i natt och gör det fortfarande, inget skoj alls...Kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är nog en rätt stor skara som lärt oss läxan och njuter istället för att stressa! Vitt ska det vara i advent... i hela Sverige!
   Kram

   Radera
 5. Inte stressar jag mig heller inför julen, den tiden är förbi för länge sedan. Adventstakarna är uppsatta och det gillar jag verkligen och lite snö har vi också fått här i Helsingborg. Lite förberedelser, som att baka har jag gjort, annars får KS sköta resten av julmaten som ska inhandlas strax före jul, allt finns ju att köpa färdigt om man vill. Ha det så gott på 1:a advent! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt att vara trygg i att det räcker på ljusen för att komma i julstämning! Snön gör ju lite mer till än från också!
   Kram

   Radera
 6. Ja, hoppsan, så mycket snö det kom på en gång. Inget vidare, tycker ju jag, men finner mej i eländet. Tur att vi har en liten traktor... det hjälper mycket här hemma. I Mellansjö var det handskottning som gällde idag. Kallt var det där också... minus nitton är i kyligaste laget. Briardtassarna frös.

  Jul, jaja... det ordnar sej. Jag jobbar som en galning före nu... men får långledigt sedan. Det jag vill göra hinner jag säkert. Det andra får vara.

  Kram på dej och kli på de andra!

  SvaraRadera
 7. Men hur har ni det?? klarade ni er ifrån snökanonen de pratat om på TV?? -nitton är inte roligt... då ramlar Märta omkull :D
  Ta du det lite lugnt julen kommer oavsett!!
  Kram och kli

  SvaraRadera
 8. Förstår så väl att du längtar efter att få till en "riktig" dusch. När jag är på min sjukgymnastik och möter andra patienter som har det svårt tänker jag att det finns de som har det mycket värre än vad jag haft. Ta det lugnt, julen kommer oavsett nyputsade fönster m.m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du det kan kanske bli en "tvagning" till jul... en gipsskena kan man kanske smyga sig ur en stund?! Annars blir en med "handeniluftendusch" som vanligt, det går ju det med!!
   Du kan väl ägna en stund till lite kli till skäggen från mig?
   Kram

   Radera
 9. Jag har slutat jaga runt, den julmat vi alla tycker om inhandlas varför ha en massa som ingen äter, speciell julstädning gör jag inte , städar gör man ju när det behövs och det är tillräckligt , julen ska njutas utan en massa onödigt flängande , må så gott i det gula huset och klia skäggen. Kram från oss i Skåneland som faktiskt fick vinter igår !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förståndigt!! Man kan ju städa av lite efter julen när allt är över!
   Så bra att ni fått lite vinter hos er också!
   Kram

   Radera