lördag 8 september 2012

Svankoll...

...i låg kvällssol!


Hösten är här... svanarna har samlats i "vår" havsvik som vanligt. Men de var "bara" 50 st i går kväll när jag kom dit med kamera och stativ... för att se om jag kunde få några fina bilder! Jag var väldigt glad över kameran med 720 mm zoom... som gav mig möjlighet att komma nära utan att störa de vackra fåglarna. Många av dem visade upp sig från sin finaste sida i kvällssolen.


Det är inte helt lätt att skilja ut ungarna längre... då de nu är nästan lika vita som de vuxna. Men en liten skillnad kan man fortfarande se i vissa lägen. På huvudet på de unga finns fortfarande lite grås fjun och jag tror att näbbarna är lite blekare på de unga (tror jag... men Hillevi kan säkert svara på det :D)


Sjön var ganska grov  så de åkte verkligen berg- och dalbana där de låg och gungade i samlad tropp. Vattnet var som synes mörkblått och i solen blev det lite svårt att undvika att den vita färgen på fjäderskruden blev helt utfrätt!


 De gled sakta från den ena sidan av viken till den andra helt lugna trots att jag fanns där. Jag känner mig lite andäktig där jag följer deras rörelser över vattenytan. De är bara såå vackra med sin stolta lite överlägsna framtoning... de vet om att de är så otroligt fina!!De är noga med att putsa sina fjädrar och det är en viktig sysselsättning!


Här syns tydligt skillnaden på ung och vuxen fågel. Ungarna har säkert en hel del att lära sig innan de är helt klara med sin uppfostran och föräldrarna är noga med att de ska lära sig sin läxa!.


Maten är också viktig nu när de håller på att äta upp sig inför den kommande flytten söderut. Här i viken måste det finnas nåt åtråvärt i matväg... då de samlas här varje höst under några veckor innan de drar iväg till varmare platser. De brukar kunna vara fler än hundra individer innan de drar iväg och det är otroligt mäktigt att se dem i den låga kvällssolen!


Jag är lika förväntansfull varje höst inför deras samling... trots att det ju är ett oemotsägligt tecken på att sommaren är slut för den här gången! Jag är så glad över att få uppleva det här varje höst... det känns lite som en gåva! 

Kameran fick jobba under den timme jag befann mig på stranden och jag hade mer än hundra bilder att gå igenom när jag kom hem... så dem ni får se är ju bara en bråkdel. Men alla kanske inte är lika galna som jag så det blir bara de här jag visar! Jag önskar att jag kunde förmedla stämningen jag känner av i den stunden... kvällsolen... vågorna som slog mot stranden och alla dessa fåglar... ja det är verkligen mäktigt. 
En liten stund... en stor upplevelse!!

 Ha det gott ni alla därute.
Kram 
Bibbi
20 kommentarer:

 1. Men vilka bilder! Att du tog dig för att släpa med stativ också gav ju verkligen utdelning! Den första bilden kommer du så klart att vara mycket rädd om - den är fabulös. Härliga är de andra bilderna också men det där med hösten hörde jag inte.

  SvaraRadera
 2. Tack du Hillevi! Ibland är det värt besväret att ta det med! Det borde jag göra fler gånger... även i andra situationer. Jo då hösten är här... 6 grader i morse!

  SvaraRadera
 3. Underbara bilder! Tur att du tog stativet med :)

  Ha en bra helg, kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är otympligt att släpa på men ibland är det ju bara såå bra! Jag kunde ju njuta av synen lite samtidigt som kameran gjorde sitt.
   ha en skön söndag
   Kram

   Radera
 4. Men kära värld! Vilka fantastiska bilder!!!!!! WOW!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du jag har allt en snäll kamera!!
   Kram och kli!!

   Radera
  2. Så enkelt är det inte, du. Det måste allt till nån som håller i den där kameran också!

   Radera
 5. Vilka bilder! Jag lyfter hatten och bugar mig för fotografen. Den stunden skulle jag också vilja vara med Dig nere i Er vik och se alla dessa svanar.

  Dollandesign

  SvaraRadera
 6. Tack! De finns nog kvar ett tag till så det är bara att komma så ska jag visa dig rätt!! :D

  SvaraRadera
 7. Vilka fantastiskt fina bilder!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Så vackert!
  Inte bara svanarna som guppar i vattnet utan också blått och vitt i kombination!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Så rätt du har... jag tänker ju aldrig i termen blått och vitt. Undrar varför? Jag är väl en murrig brun- grön person! :D

  SvaraRadera
 10. Wao vilka fantastiskt fina bilder !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan inte bli annat när de poserar såå snällt!!
   Kram

   Radera
 11. Så otroligt vackra bilder!! Tack för att du bjöd på dem!!
  Kram Lizzan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack... men det var ju svanarna som bjöd... :D

   Radera
 12. Otroligt fina bilder!!! Är jättenyfiken på vad det är för slags kamera du har, du har ett fantastiskt fotografiskt öga men din kamera tar väldigt fina bilder också. Kram Lotta

  SvaraRadera
 13. Tack Lotta! Nyfiken ska du ju inte behöva vara! Jag har en kompaktkamera som heter Finepix HS10... en så kallad "långzoomare" 30ggr zoom (24-720 mm) med fast optik. Den fixar även makrobilderna rätt bra. Ett par år har den på nacken på nacken... men jag gillar den fortfarande. Den är ett bra alternativ till systemkameran som jag fick på hyllan på grund av min onda nacke för flera år sen. Hör av dig om du funderar över nåt mer!
  Kram

  SvaraRadera
 14. Tack för ditt svar, Bibbi. Jag har en Olympus långzoom med 18 ggr zoom, och jag håller med - det är underbara kameror. Roliga och så otroligt användbara. MEEEEEN så fick jag för mig att jag ville ha en systemkamera och köpte en Nikon D90 som jag är jättenöjd med men som du skriver: det är tunga grejor och dra runt på. Och så är det ju en kamera man ska lära sig mycket om för att få ut mesta möjliga av och den där tiden räcker ju inte till. Därför åker ofta Olympusen med när det inte är läge för en stor ryggsäck, för jag vet ju att jag kan lite på kvaliteten på bilderna och makrobilderna jag tagit med min Olympus har jag svårt för att få till med min Nikon. Men det är väl bara till att öva, öva, öva. Man blir ju ändå aldrig fullärd som fotograf så det är bara att kämpa på. Må så gott. Kram Lotta

  SvaraRadera